Veiledning til spørsmålene om kropp og seksualitet

(scroll for å se hele teksten)

Kroppen vår utvikler og forandrer seg gjennom hele livet – fra den dagen vi blir født og til den dagen vi dør. Se på bilder av dere selv fra du var baby og fram til i dag. Store forandringer?

Du kan også se deg rundt i rommet eller der du er, å se på de menneskene som er der, og du ser at ingen av dem er like. Kanskje noen er tykke, andre tynne, eller noen er mørkere i huden enn andre, noen har hår og andre ikke, og mye, mye mer kan vi legge merke til.

Hva er viktig å huske på?
Kroppen din, er din private og ingen andres!
DU bestemmer over DIN kropp.
Du skal ikke gjøre noe mot andre, som du ikke vil at andre skal gjøre mot deg!
Respekt heter det!

Derfor;  hvis noen sier NEI når du for eksempel tar på kroppen deres, mener de nei, og du skal derfor ikke gjøre det.

Erfaringer og tips når spørsmålene kommer
Seksualitet handler om kroppen og følelsene til et menneske.
Alle mennesker har en seksualitet i seg. Mange forbinder seksualitet med sex. Seksualitet er et vanskelig ord, fordi det kan bety så mye. Seksualitet forteller noe om deg som person, som for eksempel hvordan du kler deg, hvordan du lukter , hvordan du ser ut, og til og med hvordan du beveger deg. Du er et bilde for andre mennesker, og når de ser deg, kan de tenke «å for en fin jente/ gutt», og det kan føre til at de får lyst til å bli bedre kjent med deg.

Det er viktig å bli kjent med kroppen sin. Det er mange beskrivelser og ord på hvordan man alene kan bli kjent med egen kropp, eller hvordan to men­ nesker kan bli kjent med hverandres kropper.

Å onanere kan man kalle det når man har sex alene. Hvis man har sex alene, er det lurt å huske på at du bør være i et rom som ingen kan se deg. Trekk for gardinene, og lås døra, så er du sikker på at ingen ser eller forstyrrer deg. Å onanere er ikke farlig, og de aller fleste mennesker gjør det, men det er vanlig at man ikke forteller det til andre.

Det er mange ord som betyr det samme, som for eksempel: onanere, runke, masturbere, kose med seg selv. Alle disse ordene, og flere med, betyr det samme.

Dersom to personer som er kjærester skal ha sex med hverandre, er det viktigste at begge vil og har lyst til at det skal skje. Sier en av personene NEI, så er det det som gjelder, og ikke noe annet. Så begge må altså si JA, om seksuell aktivitet skal utøves mellom to personer.

I Norge er det slik at man ikke har lov til å ha sex med en annen før man har fylt 16 år.

Mange av dem som har brukt «Jeg lurer på?» synes de røde spørsmålene er mest spennende. Dette fordi de har forstått at det handler om kropp og seksualitet. Kanskje kan vi si noen spennende ord som «pikk» og «pule»m.m. Mange vet egentlig ikke hva ordene helt står for, men det er spennende å si. Viktig da at veileder forklarer ordene, og sier noe om hvilke ord som er penest å bruke. En person kan lett komme i klemme dersom noen spurte f.eks «skal vi pule?». Den andre ville kanskje svare «ja» fordi de ikke visste hva de svarte på – og så er det gjort. Det kan bli slik at de gir seg ut på noe de egentlig ikke vil.

Seksuelle hjelpemidler:
Det finnes flere ulike typer seksuelle hjelpemidler, og mange ulike steder man kan få tak på disse. Rikstrygdeverket dekker noen få seksuelle hjelpemidler, men du må først snakke med legen din om det, så hjelper han eller hun deg med å søke. Ellers finnes det ulike typer butikker hvor du kan få kjøpt dette.

to top