Veiledning til spørsmålen om hygiene

(scroll for å se hele siden)

Det er en fordel dersom du som veileder kjenner deltagerne og kan følge dem opp på en systematisk måte. Det være seg kunnskap om hvordan en skal sminke seg, eller mer vanskelige temaer som selvbildet og troen på seg selv som person, og hvordan en kan ta vare på kroppen sin.

Veileder bør ta tak i det som kommer opp av problemstillinger, og søke mer kunnskap. Så kan det følges opp der det viser seg at det er behov for mer opplæring eller igangsetting av tiltak.

Hverdagen kan da ofte bli et kaos av uforståelige ting som skjer. Det blir opp til veileder å bruke sin kunnskap om bruker, samt andre tilgjengelige metoder for å strukturere hverdagen for den enkelte.

Forutsigbarhet er viktig for mange mennesker, og strukturerte dagsplaner gir en fin oversikt over dagen. Der blir diverse gjøremål og andre aktiviteter synliggjort.

På dagsplanen kan også «Jeg lurer på?» stå oppført som en aktivitet på dagen. Her kan samtalen settes i gang på aktuelle temaer, og bilder kan trinnvis vise den aktiviteten bruker skal gjennomføre, for eksempel i forhold til dusjing.

Tips til veiledning når spørsmålkortene kommer
God hygiene betyr at man holder seg ren, altså vasker seg, dusjer eller bader og pusser tenner morgen og kveld hver dag! God hygiene gjelder ikke bare å holde kroppen ren men også åta på rent tøy når man trenger det. Det er mye mer trivelig å være sammen med folk som ser flotte ut og lukter godt, enn med dem som er skitne!

Som du sikkert forstår, har du en kropp som skal vare hele livet ditt. Det er derfor viktig at du tar vare på den. Det kan du gjøre på mange måter. En av de viktigste måtene du kan passe på deg selv på, er at du er flink til å holde kroppen din ren, ta på deg rene klær og lukte godt!

Veldig mange av oss mennesker syntes det er koselig og hyggelig å være sammen med venner og bekjente. Du vil oppleve at de syntes det er hyggelig å være sammen med deg også, så lenge du er ren og lukter godt.

Noen mennesker synes ikke det er så viktig å vaske seg eller dusje.

De tar bare på rene klær og sprayer godt med parfyme, uten å ha vasket seg/dusjet. Kroppen din trenger å bli vasket/dusjet hver dag. Ved å gjøre dette slipper du kanskje å bli syk. Og om man er syk, kan man ved god personlig hygiene minske risikoen for å smitte andre.

Det er viktig med god håndhygiene; altså vaske hendene sine ofte, før man spiser og etter at man har vært på toalettet.

Når man er i gang med samtalen og får spørsmål som for eksempel hvor man skal begynne å vaske seg på kroppen, er det lurt å la spørsmålet ligge litt i luften før man som veileder hjelper deltagerne i gang, eller før du som veileder svarer. Hør på hva de har å si, og kanskje de rettleder hverandre og kommer frem til rett svar. Når deltagerne er  enige om svaret, er  det lurt å be noen om å vise hvordan de vil gjøre det neste gang de er i dusjen.

Topp til tå regelen!
Får man spørsmål om hvor på kroppen man ofte kan lukte vondt, kommer det gjerne kjappe svar fra noen som virkelig vet hvor man ikke lukter så veldig godt. Dette blir fulgt opp av de andre deltagerne, etterfulgt av masse latter på spørsmålet. Det er lurt av deg som veileder å se gruppen an på hvordan du best kan følge opp samtalen.

I noen grupper er det lurt å ha  masse humor på det som  blir spurt om, men være tydelig og klar i konklusjonene. Da vet de fleste hva som var det viktigste i denne samtalen. Ikke vær redd å bruke rollespill i din samhandling med deltagerne, og overspill rollen din noe, slik at du markerer poenget med spørsmålet og samtalen.

Hva kan man gjøre for å se flott ut? er også et av spørsmålene. Her kommer det som regel mange svar, ut fra hva hver enkelt syntes er flott. Det er en læringsprosess i samtalen. Noe av det viktigste er å bli oppmerksom på at det å være ren, lukte godt, og se ok ut. Det er forskjellig fra person til person hva de mener om hva det er å se ok ut, og det er viktig at vi hører på hva de kommer med.

Det kan være noen spørsmål som er rettet mer mot jenter enn gutter og noen som er rettet mer mot gutter enn jenter. Gutter har som regel en mening om hva jentene foretar seg og det samme har jenter overfor gutter, så det kan være et fint utgangspunkt for en samtale. Som for eksempel: hvorfor sminker jenter seg? Her er det mange personlige svar og formeninger, og veileders oppgave vil dreie seg om jentenes selvbilde og hvordan de takler dette.

Det er også lurt å ha som mål å lære jenter å se det fine ved seg selv og å fremheve det på en positiv måte. Bruk gjerne et sminkekurs eller liknende. Noen av jentene vil gjerne bruke sminke, men har dessverre ikke lært noe om hvordan man bruker det uten å virke oversminket.

to top